Vulcanul stins

VULCANUL STINS (Geositul Dealul Hegheș)

Acest vulcan aparține ariei protejate (IUCN III) Complexului Geologic Racoșul de Jos și este unul dintre martorii vulcanismului din Câmpul Vulcanic Munții Perșani.

Are o vârstă de aprox. 1,2 milioane de ani și s-a format în urma erupțiilor de tip Strombolian. În timpul erupțiilor explozive, fragmente de Iavă incandescentă și blocuri semisolide au fost aruncate din hornul vulcanic, apoi au căzut în jurul craterului formând un con vulcanic similar cu conul de scorie Eve. Bombele mai mari au căzut mai aproape de hornul vulcanului, în timp ce fragmentele de lapili și cenușa vulcanică au rămas în coloana de erupție mai mult timp și au acoperit partea marginală a vulcanului. Putem vedea cum scade granulometria produselor vulcanice (cenușă: <2 mm, lapili: 2-64 mm, bombă:> 64 mm) din centru (horn/coș) spre margini. Aceste tipuri de explozii vulcanice pot dura de la câteva săptămâni până la câțiva ani.

După încetarea activității vulcanice, vegetația a început să crească, acoperind vulcanul. Datorită excavării scoriei (= zgură) s-a format această gaură ín pământ, permițând o vedere unică în interiorul conului de scorie.

Ridică o piatră pentru a vedea cât este de „grea”. Vezi cât este de poroasă? Ca un burete. Acestea sunt numite scorii vulcanice care conțin multe vezicule, urmele fostelor bule de gaz din magma eruptă. De fapt aceste bule de gaz au declanșat evenimentele explozive scurte în repetate rânduri. Pe măsură ce materialul erupt se solidifică rapid, rămășițele bulelor de gaz au fost conservate în scorie în timp ce gazele vulcanice au scăpat. Culoarea roșiatică a rocii se datorează oxidării termice a rocii care conține mult fier (Fe). Da, s-a ruginit!

Mulțumim că ne-ai vizitat!

Quick Contact Mail
Quick Contact Phone
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.