Lacul de smarald

LACUL DE SMARALD (Geositul Brazi)

Bine ai venit! În locul acestui lac la începutul anilor 2000 era o carieră de piatră activă de unde se exploata bazaltul (lava bazaltică solidificată). Bazaltul este folosit mai ales în construcții (drumuri, căi ferate) dar și pentru decorațiuni, statui etc. Prin încălzirea și extrudarea bazaltului este produsă vata bazaltică, un produs excelent folosit ca izolator termic. Odată cu adâncirea carierei a fost atins un nivel de la care a izbucnit un mic izvor de apă. Acesta, împreună cu apa de ploaie și topirea zăpezii au format un lac al cărui nivel crește anual cu câțiva centimetri. Această schimbare a nivelului de apă, o puteți observa în fotografiile alăturate.

Astăzi lacul are o adâncime de aprox. 15-20 metri. Culoarea de „smarald” a lacului se datorează unor alge verzi și a unor particule de rocă foarte mici care se află în suspensie în lac reflectând lumina soarelui. Lacul are diferite nuanțe în diferite perioade ale zilei pentru că își schimbă culoarea în funcție de unghiului de cădere a razelor de soare sau/și în funcție de anotimpuri. Culoarea cea mai intensă este primăvara și vara când înfloresc algele.

Mulțumim că ne-ai vizitat!

Quick Contact Mail
Quick Contact Phone
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.